zondag 17 februari 2013

Verschil tussen zomer-dekzeil en winter-dekzeil

Eigenschappen van een winterdekzeil 

  • Relatief vaak gemaakt van zwaar materiaal
  • Het zeil is vaak stug en daardoor lastig op te vouwen tot een klein pakket
  • Blijft meerdere maanden liggen om de wintermaanden te overbruggen

Vereisten zomerdekzeil

  • Het zeil moet gemakkelijk in korte tijd op en af te zetten zijn. 
  • Het zeil moet licht, sterk en waterdicht zijn en liefst ook simpel op te bergen. 
  • De methoden om het zeil aan de boot te bevestigen moeten simpel zijn en niet te veel kracht kosten
  • De ondersteuning van het zeil dient goed te zijn over de gehele lengte van de boot

Tips bij het aanschaffen van een dekzeil

  • Kies voor een licht dekzeil van bijvoorbeeld polyester met aan de binnenkant een laagje PVC hierdoor wordt het PVC niet aangetast door UV straling en gaat het doek langer mee. Een dergelijk dekzeil is zowel geschikt voor de winterse als de zomerse weersomstandigheden, hierdoor kan met één zeil de boot zowel in de winter als in de zomer afgedekt worden.
  • Kies voor een dekzeil waar u geen extern frame voor nodig heeft, het bedrijf Bootzeil heeft een zeil ontwikkeld met een ingebouwd stokken systeem in het zeil. Losse stokken vallen vaak, pas op dat deze losse stokken geen punt belasting op uw boot veroorzaken.
  • Kies voor een bevestigingsmethode waarbij het zeil gemakkelijk rondom los te maken valt. Drukkers zijn af te raden omdat het doek vaak door de weersomstandigheden krimpt en uitzet. Drukkers zijn erg statisch en passen na verloop van tijd vaak niet meer. Kies voor bevestiging middels elastiek als het kan.
  • Gewichtszakjes rondom kunnen ervoor zorgen dat het zeil erg zwaar wordt en minder makkelijk te hanteren. probeer het gebruik van gewischtszakjes daarom te vermijden.

Meer over winterdekkleden en zomerdekkleden.

Een Winterzeil beschermt de boot tegen de winterse weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, bladeren en ander vuil. Dekzeilen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, Het gewicht, de stugheid, de deelbaarheid en de manier van montage bepalen uiteindelijk of het dekzeil alleen in de winter gebruikt wordt.
wanneer het veel tijd en moeite kost om een dekzeil op te zetten zijn booteigenaren vaak geneigd het zeil alleen op te zetten wanneer zij lange tijd niet met de boot gaan varen.

Winterdekzeil voor zeilboten en motorkruisers

Voor zeilboten en motorkruisers is het vaak relatief veel werk om het dekzeil op de boot te leggen, hierdoor loont het de moeite alleen wanneer er een langere periode niet gevaren gaat worden met het betreffende schip.

Winterkleed voor kleinere boten.

Voor kleinere boten zoals: speedboten, sloepen, kajuitboten, vletten, punters, schuiten, vissersboten en roeibootjes is het verstandiger om te kiezen voor een dekzeil dat zowel in de zomer als in de winter goed te gebruiken is. Er bestaan tegenwoordig materialen die zowel licht, sterk en waterdicht zijn, een dergelijk zeil is vervolgens ook gemakkelijk op te vouwen tot een klein pakketje en op te bergen.

Materialen

Wanneer een dekzeil gemaakt is van bijvoorbeeld stug PVC zeil, dat in de volksmond ook vaak "vrachtwagenzeil" genoemd wordt, komt dit de hanteerbaarheid niet ten goede. zie ook de blog over de eigenschappen van verschillende materialen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten