dinsdag 9 april 2013

dekzeil speedboot

Afdekzeil voor speedboot

Afdekzeilen voor speedboten zijn er in verschillende soorten en maten.


Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een dekzeil voor uw motorjacht?

Hanteerbaarheid dekzeil

Wanneer je na een heerlijk dagje varen je dekzeil over je boot moet gaan leggen, hoop je niet nog eens een kwartier bezig te moeten zijn met dit klusje. Koop dus een zeil dat licht is en zorg dat deze middels maatwerk passend wordt gemaakt op uw boot. Er zijn veel standaard Chinese dekzeilen waar alleen een elastiek rondom in de zoom verwerkt zit. Deze zeilen zijn vaak erg licht maar van zeer slechte kwaliteit en vaak na verloop van tijd niet meer waterdicht. 

Ondersteuning van het dekzeil

Dekzeilen hebben als doel goed af te wateren en het vuil buiten de boot te houden. wanneer het zeil goed op spanning staat, zal naar alle waarschijnlijkheid geen waterzak kunnen ontstaan in het zeil. 

Voldoende lengte spanning of een goede degelijke constructie is dan van essentieel belang.
Lengte spanning zorgt ervoor dat het zeil vanaf de neus tot aan de achterkant van de boot zeer strak gespannen is. Bij een speedboot is dit een goede manier om al voor voldoende afwatering te zorgen gezien de vorm en de contouren van de boot.

Het kan zijn dat wanneer u een speedboot langer heeft dan 6,5m de te overbruggen kuip te lang is. Er kan dan gekozen worden voor ondersteuning door middel van een beugel of een staander. het zeil wordt dan omhoog gehouden op de plek waar anders een waterzak had kunnen ontstaan. Een goede zeilmaker zal echter altijd streven naar het benutten van de lengtespanning. Dit vergemakkelijkt namelijk het afdekken van de boot na een dagje varen.

Montage van het dekzeil

Het dekzeil kan op verschillende manieren bevestigd worden op de boot.

Spanbanden / gespen en koord door de zoom

Een speedbootzeil zal zeker goed blijven liggen wanneer de lengte spanning benut wordt. Het zeil zal dan rondom door de zoom een koord of een elastiek hebben lopen die aan de achterkant, bij de afstap, aangetrokken kan worden. Hierdoor wordt het onder de romp en de stootrand klem getrokken.

Gespen aan de achterkant van het zeil maken het gemakkelijk het zeil te spannen over de lengte van de boot.

Gewichtszakjes

Gweichtszakjes zijn af te raden, het maakt het zeil vaak onhandelbaar en zorgen ervoor dat het gewicht van het totaal enorm toeneemt. Na een dagje varen hebben de meeste mensen geen zin om zich een ongeluk te sjeulen.

Garantie op het doek

Vraag naar de kwaliteit van het doek, 

Bisonyl


Bisonyl is beter bekend als vrachtwagendoek. Bisonyl is dik pvc doek en weegt tussen de 650/680 gram per m2, dit is relatief zwaar. Bisonyl is in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Sterk, Kleurvast, Slijtvast, Waterdicht. 

Nadelen van Bisonyl: het doel is relatief erg zwaar en vanwege de dikte is het doek erg stug en daardoor minder handelbaar. UV starling kan PVC na verloop van jaren aantasten, omdat Bisonyl van PVC gemaakt kan de zon dit na verloop van jaren aantasten, hierdoor droogt het zeil uit en wordt eht poreus.

Polyester

Het doek dat bijvoorbeeld Bootzeil gebruikt hebben zij zelf speciaal voor dekzeilen ontwikkeld, het is polyester doek weegt 280 grams per meter en is aan de binnenkant bedekt met een laagje PVC, hierdoor bestaat en nooit een kans dat er een druppel water doorheen sijpelt. Het doek is super sterk en zeer licht. Het doek ademt niet, doek dat ademt laat altijd water door als er bijvoorbeeld sneeuw op komt te liggen. Als er lucht door heen kan dan kan er namelijk ook altijd water doorheen sijpelen. Vraag daarom of de zijlmaker voldoende ventilatiesleuven aan brengt zodat er geen condensvorming kan ontstaan. 


afbeeldingen: www.bootzeil.nl
weel uw ervaringen op: www.watersportief.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten